Vaders van pasgeboren baby’s hebben in Nederland recht op twee dagen betaald vaderschapsverlof – niet erg veel vergeleken met veel andere landen in Europa.

Demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher verlengde dat naar vijf dagen, maar dat plan is deze week ‘controversieel’ verklaard, wat betekent dat het voorlopig van de baan is.

Niet elk bedrijf gaat daar in mee.

Het Bredase techbedrijf CM (tevens hoofdsponsor van voetbalclub NAC) maakte – toevallig – in dezelfde week bekend dat het het betaalde verlof voor partners verlengt naar vijf dagen. Het controversieel verklaren van de wet verandert daar niets aan.

Business Insider spreekt medeoprichter Gilbert Gooijers over de opvallende zet van zijn bedrijf.


Vijf dagen vaderschapsverlof. Waarom vinden jullie dat nodig? 

"Ik vind het eerlijk gezegd een beetje barbaars, die twee dagen. Het is gewoon niet te doen. Het is niet logisch dat als je partner net is bevallen, je in twee dagen zo’n verandering moet verwerken. Er gaat geen enkele vorm van logica aan ten grondslag."

"Zeker mijn generatie, de mensen tussen 25 en 40 jaar oud, heeft best moeite om te wennen aan het leven met een kind. We leven nu in een veeleisende maatschappij, waar iedereen kan studeren en werken. Dan komt er een kindje bij, en moet je daarbovenop ook nog een goede mamma of pappa zijn."

En dan wordt het te veel?

"Ja, je merkt dat het dan soms een beetje te veel van het goede wordt. Ik merk bij het personeel dat we hebben, dat het ook soms leidt tot uitval. Dat er dan helaas een noodzakelijke reset nodig is om alles weer op een rijtje te zetten. Dat is gewoon jammer."

Een vorm van voorkomen is beter dan genezen, eigenlijk.

"Ja, ik denk dat het op de lange termijn voordelen heeft, en ik wil dit gewoon uitproberen. Ik denk dat als je die eerste paar dagen meer tijd voor je partner en de nieuwe situatie hebt, dat je meer begrip krijgt voor de nieuwe thuissituatie. Je krijgt de tijd om je partner te herontdekken. Want dat is nodig; je hebt te maken met allerlei veranderingen, lichamelijk, geestelijk en praktisch. Het vergt gewoon allemaal net iets meer."

Was het niet ook alvast een opstapje naar de maatregelen waarvan jullie toen dachten dat ze binnenkort toch wel zouden worden ingevoerd?

"Nou, eerlijk gezegd niet. Het was meer toeval dan wijsheid. Ik wist eerlijk gezegd niet hoeveel dagen er bij zouden komen."

"Bij mijzelf werd het getriggerd omdat ik zelf pas weer een kindje heb gekregen. En dan is één en één opeens twee; als we even aan deze knop gaan draaien, misschien dat dat een oplossing biedt, dacht ik."

Een dag nadat jullie met dit plan kwamen, werd het plan van minister Asscher controversieel verklaard. Is dat verstandig?

"Nee, volgens mij is het niet verstandig dat ze dit terugdraaien. Dit kan je begrijpen met je boerenverstand. Gelukkig kan ik er zelf wat aan doen zonder me druk te maken over de politiek, maar ik vind dit echt ernstig. Eigenlijk is het van de zotte."

Je kan ook zeggen dat het toch al die jaren goed is gegaan met maar twee dagen verlof. Ook bij CM.

"Ik denk dat dat dertig jaar geleden misschien gold. De scheiding van rollen was toen anders. We zijn inmiddels een hele periode van emancipatie doorgegaan - en dat is natuurlijk heel goed, maar daar moeten we onze regels op aanpassen. Een vrouw in het bedrijfsleven is nu hartstikke normaal, dat was vroeger niet zo."

"Vroeger zat de partner vaak thuis en ging de man werken. Wat dat betreft is het tijd dat we wakker worden. We leven in een maatschappij waar homokoppels normaal zijn en een normaal gezin kunnen stichten. En in die maatschappij is het niet meer zo dat de man moet jagen om brood op de plank te brengen. Van de partner wordt thuis ook veel verwacht."

Andere grote techbedrijven gaan vaak nog veel verder. Bij Google, bijvoorbeeld, krijgen vaders 12 weken ‘baby bonding time’.

"Ik denk dat wij eerst deze stap willen uitzoeken. Mijn eigen ervaring is dat als je wat meer tijd in de eerste paar weken hebt, dat je een heel eind kan komen. Ik zou trouwens ook niet graag maanden thuiszitten, dat is ook een hele opgave. Daar wordt je relatie niet per se beter van."

"Bovendien wil ik ook weer niet dat de discrepantie met de collega’s die geen kinderen krijgen te groot wordt. Kijk, vijf dagen vind ik geen luxe. Het is geen overvloed, daar ben ik het mee eens. Maar het is op z'n minst een logische kleine stap."

Veel politieke partijen hebben iets in hun verkiezingsprogramma staan over langer verlof, betaald door de overheid. Zou dat een nog betere oplossing zijn?

"Wij willen in onze economie dat mensen kinderen krijgen, dan is het ook niet zo gek dat we daar allemaal aan meebetalen. Aan de andere kant betaal ik als werkgever toch wel als iemand uitvalt. En dan gaat het niet eens om het bedrijf, maar ook over de mens. Dan ga je een heel traject in met een arts, een psycholoog, de re-integratie. Voorkomen is toch beter dan genezen."

Hoeveel dagen nam je zelf eigenlijk vrij bij je laatste kind?

"Een paar uur, haha. Nee, ik ben geen goed voorbeeld wat dat betreft. Mijn bedrijf is ook mijn kindje. In mijn geval wisten we hier een goede vorm voor te vinden, maar ik zou het niet iedereen aanraden."